Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Λίτσα Ψαραύτη, Επικίνδυνα παιχνίδια


Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο "Επικίνδυνα παιχνίδια" της Λίτσας Ψαράυτη και κυριολεκτικά το λάτρεψα. Αυτό το βιβλίο μιλάει για τη ζωή ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού, τη Μαρία.
Στη ζωή της Μαρίας όλα πηγαίνουν μια χαρά, μέχρι που γνωρίζει και ερωτεύεται ένα παιδί της Β΄ Λυκείου, το Μάρκο, ο οποίος της μαθαίνει πώς να ζει σε έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο ψεύτικο, που είναι ανεπιθύμητος για τους περισσότερους ανθρώπους, τον κόσμο των ναρκωτικών.
Για να επιβιώσει σε αυτόν το σκληρό κόσμο η Μαρία πρέπει να μα΄θει να ζητιανεύει, να κλέβει, να λέιε ψέματα στους γονείς της, αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό.
Πόσο όμως μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος αν δεν ξέρει πού πατάει και ποιος είναι;

                                               Βίκυ, Α1


* Τι ρόλο έπαιξε ο Μάρκος στη ζωή της Μαρίας;
* Την αγαπούσε ο Μάρκος; Τι προσδοκούσε η Μαρία από αυτόν;
* Από ποιους εξευτελισμούς πέρασε η Μαρία;
* Πότε κατάλαβε ποιος είναι πραγματικά ο Μάρκος;
* Τι την έκανε τελικά να δει την κατάντια της;
* Ποια προβλήματα αντιμετώπιζε στο οικογενειακό της περιβάλλον;
* Ποια η σχέση της με τη μητέρα και τον πατέρα της;
* Ποιος από την οικογένειά της αντιλήφθηκε πρώτος το πρόβλημά της;
* Για ποιους λόγους η μητέρα της άργησε να δει το πρόβλημα της Μαρίας;
   Ήταν αδιάφορη ή μηπως όχι;
* Πόσο επηρέασε τη ζωή της Μαρίας η στάση του πατέρα της;
* Πόσο οι αποφάσεις των ενηλίκων επηρεάζουν τις ζωές των παιδιών τους;
* Είχε πραγματικούς φίλους η Μαρία; Τους επέτρεπε να τη βοηθήσουν;
* Τι αναζητούσε τελικά η Μαρία;

Σε αυτή τη διεύθυνση παίζω φτιάχνοντας το παζλ του εξωφυλλου:

http://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=293e8849106e


H Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο Tο πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1980 και από τότε είχε μια γόνιμη καριέρα γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα και ανθολογίες.
Tο έργο της γρήγορα αναγνωρίσθηκε ευρύτατα στην Ελλάδα και τιμήθηκε με πολλά ελληνικά βραβεία. Tο μυθιστόρημά της "Tο διπλό ταξίδι" γράφτηκε το 1988 στον Τιμητικό Πίνακα "Πιέρ Πάολο Βερτζέριο" για την παιδική λογοτεχνία του Πανεπιστημίου της Πάντοβα της Ιταλίας.
Tο 1991 το βιβλίο της "Tο αυγό της έχιδνας" πήρε Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών.
Tο μυθιστόρημά της "Tα δάκρυα της Περσεφόνης" γράφτηκε το 1996 στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY (International Board on Books for Young People).
Πήρε επίσης τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα διάκριση για την παιδική λογοτεχνία, το "Kρατικό Bραβείο 1996" του Υπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο της "Tο χαμόγελο της Eκάτης". Tο έτος 2000 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν, το Nόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.
Πηγές έμπνευσης της Λίτσας Ψαραύτη είναι η ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας της, οι προσωπικές της εμπειρίες και η καθημερινή πραγματικότητα.
Θέματα πολλών βιβλίων της είναι τα προβλήματα των σημερινών εφήβων.
Bρήκε καινούριες τεχνικές για να αφηγηθεί τις ιστορίες της και η γραφή της διακρίνεται για την ποιότητα και το εύρος της φαντασίας, την επιτυχημένη μίξη πραγματικού και φανταστικού και για τα μηνύματα που στέλνει στα παιδιά γεμάτα αισιοδοξία, χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Kριτικοί και θεωρητικοί συμφωνούν ότι η προσφορά της Λίτσας Ψαραύτη είναι πολύ σημαντική και την κατατάσσουν ανάμεσα στις πιό αξιόλογες και δυναμικές παρουσίες στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Tα βιβλία της, 30 ως τώρα, έχουν πάρει λαμπρές κριτικές και έχουν γίνει θέματα για μελέτες φοιτητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Συνεργάστηκε με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Iωαννίνων για τη δημιουργία Aνθολογίου για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων του Aπόδημου Eλληνισμού. Eπίσης είναι μέλος της ομάδας που συνέγραψε την πατριδογνωσία "Σάμος, πατρίδα μου". Tο βιβλίο διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία της Σάμου και αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα και για άλλες περιοχές της Eλλάδας.
H Λίτσα Ψαραύτη καλείται πολύ συχνά σε σχολεία και σε άλλες εκδηλώσεις "συνάντησης με το συγγραφέα" σε όλη την Eλλάδα και είναι ομιλήτρια σε πολιτιστικά γεγονότα, συνέδρια και παρουσιάσεις βιβλίων.

http://www.psarafti.gr 
η προσωπική ιστοσελίδα της Λίτσας Ψαραύτη: 
εδώ θα βρείτε το βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέα, τα έργα της,  κριτικές για τα έργα της καθώς και ερωτήσεις των αναγνωστών στις οποίες απαντά η συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου